De raita is bij veel indiaas etende mensen wel bekend als een frisse begeleider van diverse (pittige) maaltijden.
Er zijn veel verschillende recepten van te vinden. Dit is een originele Indiase raita volgens recept van Toko Sharma.
Het is belangrijk om de tomaat pas op het allerlaatst bij de yoghurt te voegen. De komkommer blijft dan mooi krokant.
Lekker bij bijvoorbeeld een biryani, in combinatie met naanbrood.
Raita van komkommer en tomaat
Deze raita is een frisse en krokante begeleider van veel Indiase gerechten.
- 1 liter volle yoghurt (naturel)
- 1 klein kopje melk
- 1 komkommer
- 3-4 middelgrote tomaten
- 1,5 tl komijnzaad
- 3-4 el vers korianderblad (gehakt)
- paprikapoeder
- zout
- Doe de yoghurt in een kom en maak deze wat dunner met de melk.
- Snij de komkommer, met schil, in kleine blokjes. Als het een grote komkommer is, kun je volstaan met een halve komkommer.
- Rooster het komijnzaad in een hete pan ZONDER olie tot deze bijna zwart is
- Meng dit alles door elkaar met wat zout en zet het weg.
- Snij het vruchtvlees van de tomaten in even grote blokjes als de komkommer en hou deze apart tot vlak voor het opdienen.
- Dien de raita op in individuele kommetjes en bestrooi met wat paprikapoeder ter garnering. Het mooiste is als je mooie figuurtjes kunt strooien. Plaats er ook een takje koriander bij.